I Swedish Meats tror Lars Hultström att han får större möjligheter påverka grispriset än i Sveriges Grisproducenter
Swedish Meats blir blåslampa bakom Scans grisnoteringar
Artikel i GRIS nr 3 2007

-I Swedish Meats kan vi aldrig acceptera att Scan AB betalar ett lågt pris för våra medlemmars grisar, säger nye ordföranden i Swedish Meats styrelse Lars Hultström i ett första uttalande, några timmar sedan han valts. Scan AB måste ta ut bra priser av marknaden för grisköttet, så att noteringen hålls hög. Likaså måste Scan AB driva rationell slakt och förädling för att optimera grispriserna, understryker han.

-Swedish Meats får i fortsättningen en tydligare roll inom svensk grisnäring, säger nyvalde Swedish Meats-ordföranden. Vi sitter inte längre på två stolar och behöver inte längre stå i försvarsposition när medlemmarna tycker avräkningspriserna är för låga.

-Swedish Meats uppgift är nu att verka för bästa möjliga grispriser till medlemmarna och leverantörerna. Swedish Meats behöver inte försvara ev brister i den operativa verksamheten, eller om den inte är optimerad. Operativa verksamheten ligger i Scan AB.

-Swedish Meats, som har kontrakten med leverantörerna, kan framför allt påverka verksamheten i Scan AB genom de ledamöter vi utser (rekommenderar HKScan att välja) i Scan AB.

Framtidsgruppen inom Swedish Meats fick stämmans uppdrag att fortsätta formulera Swedish Meats framtida arbetsuppgifter. Ska Swedish Meats bli enbart en aktieägarförening som förvaltar HKScan-aktier? Ska man samla utbudet av grisar till försäljning till högstbjudande? Ska man vara påtryckare på grismarknaden?

Lars Hultström formulerar redan nu nya möjligheter att vara blåslampa inom grisnäringen, som han själv redan varit som ordförande och ledare för Sveriges Grisproducenter. Med Swedish Meats nya roll kan det bli ytterligare en blåslampa bakom grispriserna, vilket säkert uppskattas av grisuppfödarna!
Lars har ofta kritiserat Swedish Meats och Scan AB, inte minst här på GrisPortalen. Senare tid har han legat lite lågt, med tanke på nomineringen till styrelseposten i Swedish Meats.

-Jag har inte slutat att rikta kritik mot det för låga svenska grispriset, säger han. Det ska jag fortsätta med. Nu har jag fått en ny plattform, varifrån jag kan bevaka Swedish Meats leverantörers intressen, säger han.

-Men internationellt sett är svenska priset ganska bra just nu, menar Lars. Men det beror på att de internationella priserna gått ned. Räknar vi samman alla noteringar och tillägg, skulle svenska grispriset säkert ligga i övre delen av jämförelsetabellen.

Vid stämman visades en overhead med frågeställningen om Swedish Meats ev framtida uppgift inom grisnäringen. Konstigt nog tog ingen upp den tråden till debatt, utan man överlät frågan till framtidsgruppen.
De två närmaste åren ska Swedish Meats medlemmar leverera grisarna till Scan AB. Sedan finns inga bindningar till Scan AB, som är ett helägt bolag av HKScan.

-Även om det är två år tills leverantörernas avtal med Swedish Meats går ut, bör vi inte vänta med att formulera Swedish Meats framtid varken på kort eller lång sikt, säger Lars. Det finns pengar att tjäna genom att agera snabbt. Swedish Meats har fortfarande en stor kostnadsmassa, även om många kostnader för styrelsearbetet och arbetet i regionerna bantades en del vid årets stämma.

-Jag betraktar stämmans nu tagna beslut om styrelse- och andra driftskostnader för Swedish Meats som ett steg på vägen. Vi måste jobba på i framtidsgruppen och i styrelsen fram till nästa stämma, så vi har klart för oss Swedish Meats framtida uppgifter och kan anpassa kostnadskostymen ännu mer. Det är otänkbart för mig att Swedish Meats i framtiden ska ha en så stor och dyr organisation som idag. Jag pekar då bl a på regionorganisationen.

Lars-Gunnar Lannhard