Göran Persson blev grisuppfödare när han avgick som partiordförande
Artikel i GRIS nr 2 2007

Förre statsministern Göran Persson är nu ägare av två griskultingar, som han får föda upp på Torp. Dom fick han av Swedbank i fredags.

Innan Göran Persson avgick som statsminister i lördags avtackades han dagen innan, 16 mars, av företrädare för bl a politiken, näringslivet och arbetsmarknadens organisationer.  I den långa kön av 500 personer låg Spara och Slösa i en hundbur inslagen i ett påslakan. Närmast intill i kön stod Ingvar Carlsson.

Göran Persson har alltid anlitat Sparbanken och fick som många andra en sparbanksbok när han föddes. Spara och Slösa var flickorna, med olika syn på ekonomi, i sparbankstidningen under många år.

Både tidnings- och TV-fotografer slog sina lovar kring det mystiska paketet med lakandet i kön av prominenta personer, men avstod konstigt nog att ställa frågor. Spara och Slösa sov i sin bur och sa ingenting under den långa väntan.

Framme hos Göran Persson klädde Lars Hultström av hundburen och plockade fram grisarna och överlämnade dem, medan Swedbank-folket uppvaktade festföremålet. Därefter satte han på Göran Persson en LRF-keps. Han har ju sökt medlemskap i den sörmländska LRF-föreningen.

-Tidernas reklamkupp, säger Lars Hultström. Maken till mediaaktivitet har jag aldrig varit med om. Inslaget med grisarna har varit med överallt i tidningar och TV-kanaler.

-Det var en väl vald present grisens år 2007. Grisarna avslöjade sig inte och varken grymtade eller gödslade i sin bur under väntan i kön till uppvaktningen, så det blev en fullständig överraskning för alla när grisarna överlämnades, säger Lars.

-Grisarna var 10 - 11 kg stora och togs direkt ur boxen på morgonen, så de var inte särskilt tränade för uppgiften. Men de hade inte fått mat, så de gödslade inte, berättar Lars. Har de gjort det har lukten kunnat avslöja innehållet i paketet.

Sveriges Grisproducenter uppvaktade väl med gratis semin till Spara och Slösa, eller…?

-Nej, det här var ju Swedbanks grej, så vi deltog inte i uppvaktningen. Jag deltog för att ha hand om grisarna.

-F ö var det en sogris och kastrerad galtgris som Göran fick.

Hur fortsättningen för Spara och Slösa (eller vad han ska heta) blir, vet jag inte. Jag tog dem med hem igen, tills vidare. Ev föder jag upp dem och levererar fläsket, eller vi ordnar något på Torp för dem. Det finns lantbrukare som kan grisar i närheten av Torp, så vi får väl fundera vidare på saken.

Lars-Gunnar Lannhard